Kulinarno-podróżniczy programu Roberta Makłowicza, który proponuje widzom zwiedzanie świata poprzez pryzmat kulinariów. Cykl ukazuje związki kuchni z kulturą i historią odwiedzanych regionów, odkrywa lokalne tradycje oraz miejscowe specjały i osadza je w kontekście historii małych ojczyzn.Robert pojawia się na kambodżańskiej prowincji , żniwach ryżowych czy skrytych w lesie ruinach miasta z czasów królestwa Czenla z VII w. Mieszkańcy odwiedzanej przez Makłowicza wioski po raz pierwszy goszczą przybysza z Europy, piekąc mu na powitanie prosiaka na ruszcie i urządzają wielkie przyjęcie z muzyką. Widzowie zobaczą kompleks świątynny Angkor Wat oraz miasto Siem Reap, w którym można spróbować pieczonych pająków i larw. Robert Makłowicz wybiera bakłażany po khmersku z ryżem i smażony makaron. Samodzielnie przyrządza natomiast wieprzowinę z imbirem po kambodżańsku.