© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Kuchnia dwudziestolecia

Kuchnia dwudziestoleciaOdc. 1

30 minmagazyn kulinarnyPolska2021
TVP 3 Olsztyn wtorek, 21 stycznia 17:05
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.Łukasz Modelski prezentuje przepis na barszcz z kaszą gryczaną, pochodzący z publikacji "Oszczędna kuchnia. Jak się w chwili obecnej trzeba odżywiać" autorstwa doktora Władysława Chodeckiego. Druga receptura pochodzi z bestsellerowej w okresie I wojny światowej broszury "200 potraw z ziemniaków".
Reżyseria
  • Jerzy Grabowski
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2021
Czas trwania
  • 30 min