© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Kuchnia dwudziestolecia

Kuchnia dwudziestoleciaOdc. 15

24 minmagazyn kulinarnyPolska2021
TVP 3 Warszawa sobota, 4 maja 17:51
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.Polską kuchnię myśliwską opisano i skodyfikowano, a najistotniejszym dziełem w tym temacie była "Kuchnia myśliwska" z 1845 roku autorstwa Jana Szytlera. Tym razem widzowie poznają przepis na bigos litewski z książki Andrzeja Fiedoruka o tytule "Kuchnia kresowa". Wiele dań kuchni myśliwskiej można też znaleźć w zbiorach Marii Disslowej, której receptury stanowią inspirację dla drugiego dania, jakim jest duszony zając.
Reżyseria
  • Jerzy Grabowski
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2021
Czas trwania
  • 24 min