© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Kuchnia dwudziestolecia

Kuchnia dwudziestoleciaOdc. 16

26 minmagazyn kulinarnyPolska2021
TVP 3 Warszawa sobota, 11 maja 17:51
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.W okresie międzywojennym na bazarach i targach fałszowano właściwie wszystko. Najwyższej jakości mięso można było kupić za to w żydowskich jatkach na warszawskiej Pradze. Autorzy pokazują, jak przyrządzano duszone nereczki i szczupaka z cielęciny. O "fałszywych" potrawach pisała Maria Disslowa w książce "Jak gotować". Twierdziła, że to nie tylko zastępowanie dobrych produktów złymi, ale też zamienienie jednych potraw na inne.
Reżyseria
  • Jerzy Grabowski
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2021
Czas trwania
  • 26 min