Podczas swoich podróży po Polsce Magda Gessler zdążyła poznać setki właścicieli i odwiedzić upadające restauracje, którym pomogła wrócić do czasów świetności. Ekspertka nieraz mierzyła się z trudnymi metamorfozami. W czternastym sezonie programu wyrusza po raz kolejny, by zrewolucjonizować rodzimą gastronomię.Ania i Marcin spędzili w Czarnogórze wspaniałe wakacje. Oczarowani tym miejscem po powrocie do rodzinnej Łodzi odkupili od pierwszego właściciela restaurację bałkańską Montenegro. Lokal opuścił wtedy też serbski kucharz, który niechętnie dzielił się swoją wiedzą ze współpracownikami. Stali klienci nie byli zadowoleni ze zmian i zrezygnowali z wizyt w swoim ulubionym miejscu. Restauracja przestała na siebie zarabiać, a problemy finansowe odebrały Marcinowi zapał do pracy. Szefowa kuchni przyznaje, że właściciel nie postarał się o szkolenie z kuchni bałkańskiej, nie można też na nim polegać w sprawie zaopatrzenia. Wskutek tego potrawy straciły swój charakter. Dodatkowym problemem jest przygnębiający wystrój lokalu. Z pomocą przybywa Magda Gessler.