Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.Remigiusz Rączka odwiedza przepiękny zespół klasztorny bernardynów w Leżajsku. Tutaj, według tradycji, niejakiemu Tomaszowi Michałkowi, pracownikowi miejscowego browaru, ukazała się Matka Boska ze św. Józefem. Jest to jedyne znane miejsce w Polsce, gdzie objawił się św. Józef, a sam klasztor i bazylika to perły barokowej architektury. Kucharz wraz z bratem Władysławem przyrządzi regionalne dania: podkarpackiego kasiarza z kaszy jaglanej oraz bernardyński bulion grzybowy z pierogami z mięsem.