© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki

Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki

25 minmagazyn kulinarnyPolska
TVP 3 Gdańsk niedziela, 15 grudnia 06:30
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.Prowadzący odwiedza klasztor franciszkanów i Sanktuarium Zwiastowania NMP Matki Bożej Pani Kazimierskiej w Kazimierzu Dolnym, nazywane polskim Nazaretem. Zakonnicy prowadzą tu ogród i małą winnicę. Z o. Franciszkiem, który przez długie lata mieszkał w Norwegii, kucharz przygotowuje łososia po królewsku, a z gwardianem o. Bernardem - kluski z ziołami oraz zupę eucharystyczną.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Czas trwania
  • 25 min