© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Jak to działa?

Jak to działa?Odc. 135

25 minmagazyn popularnonaukowyPolska2017
Alfa TVP sobota, 23 listopada 06:00
Radosław Brzózka tłumaczy podstawowe prawa fizyki, które rządzą zjawiskami w otaczającym świecie. Jako przykłady posłużą mu urządzenia, z których ludzie korzystają na co dzień. Efektowne eksperymenty przekonują, że fizyka nie musi być trudna i nudna. Widzowie zobaczą, jak ciekawość świata i chęć rozwiązania problemów pomogła naukowcom i wynalazcom skonstruować takie urządzenia jak telefon komórkowy, kuchenka mikrofalowa czy aparat fotograficzny.Radek Brzózka opowiada, jakie substancje odżywcze uwalniają się z warzyw podczas gotowania oraz w jakiej temperaturze należy gotować poszczególne warzywa. Twórcy porównają działanie szybkowaru (gotowanie pod wysokim ciśnieniem) oraz metodę sous vide (gotowanie próżniowo pakowanych produktów). Eksperci wyjaśnią, dlaczego smażone potrawy najbardziej nam smakują oraz jak mierzy się kaloryczność produktów. Widzowie dowiedzą się również czegoś o kuchni molekularnej.
Gatunek
  • magazyn popularnonaukowy
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2017
Czas trwania
  • 25 min