© 1995-2025 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Historia kuchni polskiej

Historia kuchni polskiej

40 minmagazyn kulinarnyPolska2024-2025
TVP 3 Szczecin sobota, 27 grudnia 16:35
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.Po zjednoczeniu kraju przez Władysława Łokietka i umocnieniu państwa przez Kazimierza Wielkiego Królestwo Polskie liczy się coraz bardziej na arenie międzynarodowej. Do jego stolicy, Krakowa, napływają towary z całego ówczesnego świata. Do historii przechodzi uczta u Wierzynka. W programie dowiemy się, kto w niej uczestniczył i co zaserwowano. Kiedy Jadwiga poślubia księcia litewskiego Jagiełłę, w Krakowie powstał wielki, tętniący życiem dwór, odwiedzany przez władców, artystów i uczonych z całej Europy. Udało się znaleźć rachunki z ich dworu, dzięki którym dowiedzieliśmy się, co król, królowa i ich dwór jedli w określone dni, jak dużo i ile to kosztowało. Potrawy te rekonstruuje Maciej Nowicki.
Reżyseria
  • Tomasz Rostworowski
  • Mirosław Bork
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2024-2025
Czas trwania
  • 40 min