Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży.Tym razem asystent Ewy, Adam, zrobi niespodziankę swojej szefowej i sam przygotuje danie główne. Później prowadząca pokaże, jak ugotować znakomitą jesienną zupę jarzynową, doprawioną bałkańskim ajvarem. Na deser będzie ciasto na oleju rzepakowym z jabłkami i kakao. Do przygotowania go Ewa użyła bardzo prostego przepisu, która doskonale się nada również dla osób, dopiero zaczynających swoją przygodę z pieczeniem.