Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży.W przeddzień wigilii Bożego Narodzenia Ewa Wachowicz przygotowuje potrawy na uroczystą kolację. Pracę w kuchni rozpoczyna od ugotowania postnej zupy grzybowej z dodatkiem suszonych śliwek. Kolejnym daniem będą kotleciki z pieczarek i suszonych grzybów leśnych, podane z modrą kapustą. Tę potrawę przyrządza Mateusz Gessler. Na koniec prowadząca piecze piernik. Ciasto będzie nietypowe, ponieważ powstaje na zsiadłym mleku.