Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży.Tym razem Ewa przygotuje klasyczne francuskie potrawy. Zacznie od zupy cebulowej zapieczonej pod ciastem francuskim. W ramach dania głównego będzie kurczaka w sosie BBQ. Można zrobić go na świeżym filecie lub na mięsie z poprzedniego obiadu. Prowadząca zdradzi też, jak przygotować wariację na temat włoskiej panna cotty. Ten zazwyczaj śnieżnobiały deser tym razem zostanie ozdobiony galaretką zrobioną na bazie espresso.