Ewa Wachowicz prezentuje przepisy zainspirowane kuchnią z różnych zakątków świata, a także odkrywa uroki rodzimych potraw. Smaczne, elegancko podane dania, które proponuje, są szybkie w przygotowaniu i skomponowane z powszechnie dostępnych składników. Prowadząca podpowie również, jak pięknie nakryć stół. Jej kuchnię odwiedzą goście specjalni - autorzy ciekawych przepisów i laureaci konkursu na najlepszą recepturę.Prowadząca przygotuje dania dla aktywnych. Zacznie od przyrządzenia napoju z kiwi, bananów, limonki, pomarańczy i natki pietruszki. Następnie zrobi kanapki w dwóch wersjach - z pastą z suszonych pomidorów i wędzonym tofu oraz z pieczoną piersią indyka. Na obiad Ewa Wachowicz zaproponuje kisz, czyli rodzaj wytrawnej tarty z łososiem i brokułami. Z kolei na deser upiecze sernik z bananami i masłem orzechowym na spodzie z krakersów.