Ewa Wachowicz prezentuje przepisy zainspirowane kuchnią z różnych zakątków świata, a także odkrywa uroki rodzimych potraw. Smaczne, elegancko podane dania, które proponuje, są szybkie w przygotowaniu i skomponowane z powszechnie dostępnych składników. Prowadząca podpowie również, jak pięknie nakryć stół. Jej kuchnię odwiedzą goście specjalni - autorzy ciekawych przepisów i laureaci konkursu na najlepszą recepturę.Najpierw prowadząca zabierze widzów do Muzeum Historycznego Miasta Krakowa, gdzie można obejrzeć wystawę przepięknych, bożonarodzeniowych szopek. Po powrocie Ewa Wachowicz zrobi postny pasztet grzybowy wedle tradycyjnej receptury pochodzącej z Małopolski. Następnie w hotelowej restauracji gospodyni programu spróbuje przystawki z pstrąga z jajkiem przepiórczym i smażonym jarmużem, gołąbków z węgorza w sosie maślanym, żuru z grzybami i wędzonymi kartoflami, sandacza w sosie polskim oraz smażonych pierogów. Deser przyrządzi w domu - upiecze bożonarodzeniowe ciasteczka z dużą ilością czekolady.